Menu
02 mrt 2023

Lisette Veenstra

Of ze iets bijzonders met ouderen had? Eigenlijk niet, in eerste instantie voelde Lisette het als haar maatschappelijke plicht om Met je hart Dongen op te zetten. “Maar al snel was ik helemaal om. Eén mooi moment met hen en ik ben de hele dag gelukkig.”

Lisette Veenstra (56) woont met haar echtgenoot en adoptiehond in Dongen. Ze is moeder van twee volwassen kinderen en werkt fulltime als eigenaar van evenementenbureau GOOS!

Wat bracht jou ertoe om Met je hart op te starten in jouw gemeente?

“Als ondernemer sponsorde ik geregeld goede doelen. Toch wilde ik meer betekenen, maar ik had geen idee wat. Totdat ik negen jaar geleden een post van Met je hart Breda op sociale media voorbij zag komen en besloot contact te leggen. Kort daarna bezocht ik een vrijwilligersavond, waar Marieke, de bevlogen initiatiefnemer van Met je hart Breda, mij enthousiasmeerde om Met je hart Dongen in het leven te roepen.”

Dat lijkt best een grote stap. Hoe pakte je dit aan?

Vanuit de landelijke stichting kreeg ik een handboek waarin alle stappen zorgvuldig werden beschreven. Deze heb ik simpelweg afgevinkt. Ik zag het als een ‘soft franchiseformule’ waarbinnen ik veel vrijheid had. Natuurlijk kon ik ook altijd het landelijk team bellen met vragen. Daarnaast ging ik direct opzoek naar medevrijwilligers die taken van me overnamen, waardoor ik ruimte behield om te coördineren en motiveren. Samen hebben we er veel plezier in. We zijn oprecht vriendinnen geworden. Overleggen doen we met een kop thee om daarna de dorpsroddels door te nemen met een wijntje.”

Je runt als ondernemer je eigen evenementenbureau. Hoe combineer je dit met je rol als coördinator?

Ik heb drie mailadressen: voor GOOS!, voor mijn privécorrespondentie en één voor Met je hart. Op welk adres ik ook een bericht binnen krijg, ik reageer meteen. Zo vervlecht ik mijn activiteiten zonder er een dagdeel voor te hoeven reserveren. Dit werkt voor mij heel fijn. Toen vriendinnen hoorden dat ik Met je hart erbij ging doen, dachten ze: als Lisette er tijd voor heeft, hebben wij het ook!”

Heeft het je veranderd?

Absoluut. Toen ik veertig was en al een succesvol bedrijf runde, dacht ik: wie kan mij nog wat leren? Daar ben ik op z’n zachtst gezegd van teruggekomen. Met je hart inspireert enorm. Of het nou een gelukkige oudere is die blij terugkijkt op een etentje of een speech van grondlegger Babs van Geel, het verrijkt me keer op keer. Ik ben dankbaar dat ik deze persoonlijke groei mag ervaren.”

Welke mooie momenten staan in je geheugen gegrift?

“Dat is moeilijk kiezen. Geregeld spreken kinderen van ouderen mij op straat aan om me te bedanken. Heel bijzonder vind ik dat. We werden zelfs een keer expliciet tijdens een begrafenisdienst genoemd, dan besef je dat je inzet er echt toe doet. Ook hebben ouderen koffers vol verhalen waar ik erg van kan genieten. Zoals een heer die historicus en archeoloog bleek te zijn geweest en hier fantastisch over kon vertellen. Het zijn ontmoetingen die ik anders nooit had gehad.”

Heb je tips voor potentiële initiatiefnemers?

“Maak een afspraak, ga langs en ervaar wat het inhoudt. Eenmaal om, adviseer ik volop gebruik te maken van je netwerk, dat altijd groter en waardevoller blijkt te zijn dan je denkt. Durf te delegeren, zodat je als coördinator ruimte hebt voor nieuwe ideeën. Want vergeet niet: wanneer Met je hart groeit, groei jij mee.”

Lisette is geïnterviewd door Lotje Deinum, vrijwilliger van Met je hart Breda.

Wil jij net als Lisette impact maken op het leven van zelfstandig wonende ouderen in jouw gemeente? Neem dan contact op met Renske Mulder. Zij kan de mogelijkheden met je bespreken.

Uitgelicht

Wil je niets missen?

Volg ons op social media of meld je aan voor de Met je hart nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en behaalde resultaten.