Menu

Hoe het allemaal begon

Het is januari 2012. “Tijdens het maken van mijn fotodocumentaire over de eenzaamheid van de ouderdom ontmoet ik Greet, mijn grote “inspiratiebron” voor de oprichting van stichting Met je hart.”

Greet, een bijzondere, slimme maar ook zeer eenzame vrouw. Greet woont zelfstandig en is astmatisch. Dat maakt haar extra kwetsbaar. Ik bezocht haar thuis, we kletsen met elkaar, we maakte een wandeling, hoewel dat door het gure weer bijna onmogelijk was. Omdat haar gezondheid zo verzwakt was kwam zij bijna niet meer uit huis. Haar dag bestond uit puzzelen en tv-detectives kijken. Ze was geheel afhankelijk van anderen. Zo keek zij 2 maanden lang uit naar een verjaardagsfeestje. Dan kwam ze tenminste weer eens de deur uit en was ze weer onder de mensen. En Greet is ook trots. Te trots om een beroep te willen doen op anderen. Zoals ze het zelf zei: “Ik wil niet steeds om hulp hoeven te vragen.”. Ik ben door mijn ontmoeting met Greet zo geconfronteerd geraakt met de eenzaamheid van het ouder worden, ik zag in haar ogen een gevoel van eenzaamheid die me recht door het hart ging.

Het verhaal van Greet is kenmerkend voor vele ouderen in Nederland. Gevoelens van eenzaamheid zijn vaak nog groter als je zelfstandig woont, moet rondkomen van je AOW en fysiek beperkt bent. Cijfers laten zien dat we in 2030 kunnen spreken van 1 miljoen kwetsbare ouderen. De politieke agenda liegt er niet om en ook onze koning benadrukt het belang van verbinding, verbinding op buurtniveau, verbinding tussen verschillende groepen en verbinding tussen generaties.

Dankzij Greet wist ik welke verbinding ik wilde leggen. Die verbinding met eenzaamheid is zo raak:

Uit eten gaan staat voor genieten, plezier, samen zijn met geliefden en vrienden en geluk delen met elkaar, en dit alles in een warme sociale context. Zou het nu niet mooi zijn als we een beetje van dit gevoel kunnen delen met ouderen die in eenzaamheid door het leven gaan?

Met je hart wil in samenwerking met restaurants en haar gasten vereenzaming bij ouderen in jouw gemeente tegengaan. Na een succesvolle pilot in Utrecht geven we het project nu kleur in de regio Brabant. Zodat we ook ouderen in deze gemeenten een lach kunnen teruggeven op hun gezicht en zij kunnen genieten van een mooi sociaal cultureel programma.

Tenslotte, ik vind het fantastisch dat de eerste burger van Utrecht bij dit verbindende initiatief aanwezig was tijdens de aftrap in Utrecht en het manifest Oproep tot Verbinding als eerste heeft ondertekend.

Ik hoop dat er nog vele andere burgervaders of -moeders mogen volgen.

Liefs Babs

Foto: © Oranje Fonds / Remko de Waal

“Mijn droom is om de komende jaren alle ouderen in Nederland in ons hart te kunnen sluiten, die onze aandacht zo nodig hebben.”

Deze website maakt gebruik van cookies. Privacy verklaring
Accepteren