Menu
20 jan 2023

Met je hart in Sint-Michielsgestel

Foto © Jan Zandee

Bron: Brabants Dagblad, door Domien van der Meijden

Meer aanspraak én gezellig eten: Met je Hart maakt het nu mogelijk in Den Dungen

DEN DUNGEN – Ouderen in Den Dungen, die wel wat meer gezelligheid en aanspraak in hun leven kunnen gebruiken, boffen maar met dorpsgenoot Jan Minkels. Samen met vijf anderen is hij Met je Hart Sint-Michielsgestel begonnen. Vrijdag zaten zes alleenstaande ouderen gezellig samen te lunchen in de warme ambiance van Boer Goossens.

Aan een keurig gedekte tafel schoven vrijdagmiddag zes alleenstaande Dungenaren bij elkaar aan om te lunchen en gezellig te keuvelen over ditjes en datjes, het weer en oude kennissen en familie. Ze kennen elkaar amper, maar daar zit volgens initiatiefnemer Jan Minkels juist de kracht in van Met je Hart.

Foto © Jan Zandee

“Als ze het als heel gezellig ervaren, dan komen ze vast de volgende keer terug. Zo willen we veel meer groepjes alleenstaanden met elkaar in contact brengen. Tijdens het eten kunnen sociale contacten ontstaan die ook buiten Boer Goossens verder gestalte krijgen.”

Jan Minkels en zijn vrouw Ada houden bij hen thuis in het Maaskantje al regelmatig etentjes voor dorpsgenoten. Ze hebben aan de voordeur ook een weggeefkast staan met etenswaar voor mensen met een kleine portemonnee. Ze hebben het hart dus op de goede plek zitten.

“In andere gemeenten gebeurt dit ook, dat alleenstaanden via steun van Met je Hart samen eten. Dat is heel succesvol. We beginnen nu in Den Dungen, maar hopen het ook in Middelrode, Berlicum, Gestel en Gemonde uit te rollen op de langere termijn.”

Burgemeester Han Looijen is ondertussen ambassadeur geworden van Met je Hart Sint-Michielsgestel. ,,Jan Minkels begint hier met zoveel passie en energie aan dat ik zeker weet dat het goed komt. Een heel mooi initiatief om ouderen in zo’n gezellige setting bij elkaar te brengen. Zo krijgen ze meer leuke contacten. En dan nog lekker samen eten. Heel Brabants. Dat past hier als een jas.”

“Het kost vaak wat moeite om ouderen over de streep te trekken om een keer mee te gaan eten”

Fleur Smits, Met je Hart Sint-Michielsgestel

Aimee Romme, directeur van Met je Hart, vindt het geweldig dat er weer een gemeente is bijgekomen. ,,We zijn nu 47 gemeenten actief. In 2019 kregen we van koningin Máxima nog het Appeltje van Oranje. Veel ouderen beleven door Met je Hart mooie ontmoetingen.”

Ga toch eens mee…

Minkels werkt met vijf anderen aan Met je Hart Sint-Michielsgestel. Een van hen is Fleur Smits, die zelf in de thuiszorg werkt voor Vivent in Den Dungen. ,,Het kost vaak wat moeite om ouderen over de streep te trekken om een keer mee te gaan eten. Dan zeg ik: ‘En als ik nou zelf ook ga? Ga je dan mee?’ Als ze eenmaal zijn geweest en elkaar een beetje kennen, vinden ze het erg leuk en komen ze vaker. Zo gaat het ook als ik ouderen meeneem naar de dagbesteding van de Donkhof. Ze houden er vaak waardevolle contacten aan over.”

Minkels heeft intussen mensen in het team die zorgen voor bekendheid via sociale media, maar ook mensen die sponsorgelden binnenhalen. De etentjes worden namelijk gratis aangeboden aan de ouderen. Ook Boer Goossens doet mee en heeft acties in het restaurant om een deel van de rekening van het tafelen af te staan aan Met je Hart.

Uitgelicht

Wil je niets missen?

Volg ons op social media of meld je aan voor de Met je hart nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en behaalde resultaten.