Menu
02 mrt 2023

Gijs Bakkers

Van gastheer tot spin in het web: al negen jaar lang zet Gijs zich vrijwillig in voor Met je hart Tilburg. Vermoeiend? “Juist niet. Ik krijg er energie van. Het is een win-win situatie: je brengt iets en haalt wat.”

Gijs Bakkers (46) is getrouwd met Nico en werkt vier dagen in de week als jurist bij de gemeente op het gebied van ruimtelijke ordening.

Hoe is Met je hart op je pad gekomen?

“Ik miste een bepaalde uitdaging bij mijn toenmalige werkgever. Toen vriendinnen van me enthousiast vertelden over hun vrijwilligerswerk voor Met je hart, realiseerde ik me dat ik deze uitdaging ook buiten mijn werk kon vinden. Dit zorgde voor een mooi evenwicht. Het fijne is dat er bij Met je hart genoeg ruimte is om na verloop van tijd een andere taak te vervullen die je op eigen wijze vorm mag geven. Hierbij kun je altijd terugvallen op het landelijke team van de stichting. Mede hierdoor ben ik al zo lang actief.”

Waarom juist ouderen?

“Bij mij hebben ze altijd al een streepje voor gehad. Ik voel een band met ze en wordt geïntrigeerd en ontroerd door hun levensgeschiedenis en kwetsbaarheid. Ze zetten me aan het denken: hoe zou mijn leven eruitzien als ik alleen ben en flink op leeftijd? Wie is er dan voor mij? Ik vind het een heel fijn idee dat iemand over dertig jaar vraagt of ik mee naar de film of uiteten ga.”

Soms laten mensen zich van vrijwilligerswerk weerhouden omdat ze vrezen dat het hun veel tijd kost. Hoe zie jij dat?

Het is belangrijk dat je een goed doel kiest waarvan je hart sneller gaat kloppen en een taak vervult die je ligt. Op deze manier ‘kost’ het geen tijd, maar brengt het je juist nieuwe energie. Concreet gezien ben ik zo’n vier tot vijf uur per week met Met je hart bezig. Op woensdagochtend breng ik een paar uurtjes achter mijn laptop door en ’s avonds pak ik de losse eindjes per app op. Je moet je voorstellen dat ik dan net als ieder ander gewoon lekker vanuit de bank televisie aan het kijken ben.”

Jij coördineert het team in Tilburg en bent samen met medevrijwilliger Hélène extern aanspreekpunt. Ben je zo’n organisatietalent?

“Nee hoor, ik ben er gewoon zo ingegroeid. Enthousiasme is het belangrijkst. Overigens zie ik mezelf niet zozeer als coördinator, maar eerder als verbinder. Alle vrijwilligers hebben een eigen karakter, net als onze ouderen en horecaondernemers. Ik verbind en motiveer ze.”

Wat brengt dit jou persoonlijk?

“Het besef dat ik werkelijk bijdraag aan een geluksmoment voor een ander. En het gevoel van erkenning vanuit de ouderen, waarmee echt een band ontstaat. Liever noem ik ze gasten. Dit vind ik vriendelijker klinken en soms heeft een gastvrouw die hen vergezeld gewoon dezelfde leeftijd. Mijn moeder bijvoorbeeld, die door mijn enthousiasme werd aangestoken om ook voor Met je hart aan de slag te gaan, is met haar 76 jaar nauwelijks jonger.”

Wat zou je tegen iedereen willen zeggen die overweegt om vrijwilliger voor Met je hart te worden, maar aarzelt?

“Bij twijfel: vooral doen! Realiseer je dat je iets brengt, maar ook wat haalt. Begin klein en leg de lat niet te hoog. En maak vooral plezier, want dat is de basis voor groei. Zowel voor jezelf, je activiteiten als voor het bevlogen aantrekken van nieuwe vrijwilligers!”

Gijs is geïnterviewd door Lotje Deinum, vrijwilliger van Met je hart Breda.

Wil jij net als Gijs impact maken op het leven van zelfstandig wonende ouderen in jouw gemeente? Neem dan contact op met Renske Mulder. Zij kan de mogelijkheden met je bespreken.

Uitgelicht

Wil je niets missen?

Volg ons op social media of meld je aan voor de Met je hart nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en behaalde resultaten.