Menu
07 jun 2022

De eenzaamheid van ouderen raakt mij enorm

Xenia Hageman is coördinator van Met je hart in Amersfoort. “Ik ken Met je hart uit Brabant. Daar heb ik een tijdje gewoond. Toen ik verhuisde naar Amersfoort kwam ik erachter dat er voor ouderen in Amersfoort nog geen Met je hart is. De eenzaamheid van ouderen raakt mij enorm. Dat je na een lang en bruisend leven je aan het eind zo alleen kunt voelen, vind ik schrijnend.” Xenia wilde daar iets aan doen en nam contact op met de landelijke organisatie. “Wat een enthousiaste club. Ik kon meteen aan de slag om Met je hart op te starten in Amersfoort.”

Dé plek waar je echt contact kunt maken

“De Met je hart formule is simpel en effectief. Ook voor mij is de tafel het centrum van samenzijn en verbinding, dé plek waar je echt contact kunt maken met een ander. Je zit bij elkaar, kijkt elkaar aan en deelt je verhaal. Je hebt de tijd om naar elkaar te luisteren, te discussiëren en ervaringen te delen. Dat zoiets eenvoudigs zoveel blijdschap geeft. Dat is toch fantastisch.”

Trots op de vrijwilligers die het mogelijk maken

“Als coördinator hou ik me met van alles bezig. Zoals de contacten met de zorg. Met de hulp van zorgprofessionals krijgen we onze ouderen in beeld. De contacten met de horeca voor de stamtafels. Ook hou ik mij bezig met fondsenwerven en onze communicatie. Mijn rol als coördinator is goed te combineren met mijn werk en gezin. Mijn gezin betrek ik trouwens ook bij Met je hart. Zo is mijn man chauffeur en brengt ouderen naar hun stamtafel. Met je hart ben ik niet alleen, maar samen met een club lieve vrijwilligers die de ontmoetingen voor onze ouderen in Amersfoort mogelijk maken. Ik hoop dat we blijven groeien en nog meer ouderen in Amersfoort aan kunnen laten schuiven aan een van onze stamtafels.”

Dat een klein gebaar zoveel blijdschap kan geven, wil ik mijn kinderen graag meegeven

“Voor mij is het logisch en belangrijk dat je in het leven niet alleen aan jezelf denkt, maar ook aan een ander. Ik wil dat ook graag aan mijn kinderen meegeven. De reactie van een ouderen bij het krijgen van een kleine attentie tijdens corona was bijvoorbeeld: ‘Ik ben helemaal alleen en de verrassing van het uitpakken van jullie attentie maakt mij zo gelukkig.’ Dat een klein gebaar zoveel impact kan maken. Dat is de kracht van Met je hart en daar zet ik mij heel graag voor in.”

Wil jij net al Xenia en al onze andere coördinatoren in jouw gemeente structurele ontmoetingen organiseren voor kwetsbare ouderen? Dan komen we graag met je in contact. Stuur je mail naar info@metjehart.nl

Uitgelicht

Wil je niets missen?

Volg ons op social media of meld je aan voor de Met je hart nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en behaalde resultaten.