Menu
18 aug 2017

Hella van der Wijst: Waarom ik ambassadeur ben…

Hella van der Wijst, één van de ambassadeurs van Met je hart Veghel, deelde onderstaande reactie met ons naar aanleiding van de zomerlunch die op 16 augustus in haar gemeente werd georganiseerd en waar zij bij aanwezig was:

Waarom ik ambassadeur ben van de Stichting Eet met je hart? Omdat ik graag dingen doe vanuit mijn hart, me wil inzetten voor zinnige zaken èn graag leuke mensen ontmoet à la Jan Poels! Ik tref hem opnieuw tijdens de zomerlunch van Eet met je Hart Veghel, als Jan vrolijk roept: “Het is 1-0.” Doelend op mijn belofte na onze eerste lunch vorig jaar, dat ik een column over hem zou schrijven. “Ik had nog wat extra informatie nodig,” antwoord ik met een knipoog. En direct raken we weer aan de praat over dingen die ertoe doen. Net zoals 50 andere mensen om ons heen in de gezellige serre van Restaurant Wittern aan de Noordkade. Eet met je hart organiseert lunches groot en klein om eenzaamheid tegen te gaan en waardevolle ontmoetingen te creëren tussen kwetsbare mensen, veelal ouderen. Zo is de echtgenoot van Jan vorig jaar april overleden. Na een huwelijk van 56 jaar, voel je je dan best alleen. Ook al zijn er voldoende lieve mensen om hem heen. “Het zijn de kleine dingen die je mist. Ik zou bijvoorbeeld wel weer eens lekker ruzie willen maken”, grapt Jan Poels.

Bij de eerste Eet met je Hart Veghel campagne mocht ik een cheque overhandigen van ruim 5000 euro die was opgehaald. Het concept is simpel: gedurende zes weken wordt er in de restaurants die mee doen, 1 euro per tafel gevraagd voor de Stichting Eet met je Hart. Daarvan kunnen dit soort lunchen worden georganiseerd. Lunches die zeer worden gewaardeerd door de deelnemers, hoor ik ook deze keer overal om me heen. Met Jan heb ik vorige lunch als een gefilosofeerd over hoe we in Nederland tegen ouderen aan kijken. “Wij zijn duur, lastig en overbodig. Ik vind dat ouderen veel te veel als probleemgevallen worden neergezet,” is de stevige stelling van Jan die ik beaam. Samen bedenken we een nieuw tv-programma met als titel ‘Mooi oud’. Waarin ouderen hun wijsheid en levenslessen delen. Zoals leerden de kinderen van Jan hem ooit een belangrijke les op wel héél originele wijze. Behalve een drukke baan was Jan Poels in die tijd ook actief in onder andere de vakbond, ondernemingsraad én de lokale politiek. Op een avond kwam hij thuis en hadden zijn kinderen in de tuin een groot bord gezet met de tekst: Wij willen onze papa thuis! Dat was een waarschuwing die nodig was en die Jan ter harte heeft genomen. Het zet aan het denken waar het nu écht om gaat in het leven; de ontmoeting met elkaar en de tijd daarvoor nemen. Precies wat er gebeurt tijdens de Eet met je hart lunches. Snapt u nu waarom ik hier ambassadeur van wil zijn? En ja, ook omdat ik een lekkerbekje ben natuurlijk! Zoals u weet via de recepten uit mijn volkstuin die ik met u deel.

Ik ben er een volgende keer weer bij, net als Jan Poels, mevrouw Jonkers (88), de jarige meneer Emonds (71) en veel anderen die u op deze foto’s ziet van Kliknieuws Veghel.

Uitgelicht

Wil je niets missen?

Volg ons op social media of meld je aan voor de Met je hart nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en behaalde resultaten.