Menu
14 feb 2020

Vriendschap van Janny en Riet

In gesprek met Janny (links) en Riet (rechts)

Onder het genot van een kopje koffie spraken we af met Janny (links) en Riet (rechts). Twee Tilburgse dames die bij elkaar in de buurt wonen en allebei aangesloten zijn bij Met je hart Tilburg. Beiden waren uitgenodigd voor de reis naar Winterberg in december 2019. Op de heenreis kenden zij elkaar niet, maar op de terugweg zaten zij uiteraard naast elkaar. ’’Gek dat je elkaar niet kent terwijl je zo dichtbij woont”, zegt Janny.

Riet geeft aan op 20 minuten loopafstand te wonen van Janny, ”oude dames loopafstand”, grinnikt zij. Riet en Janny deelden in Winterberg samen een kamer, ”met een eenpersoonsbed waar ik bijna uit was gevallen toen ik me omkeerde”, vertelt Janny. ”Als je dat had nou even had gezegd had ik je kunnen opvangen”, zegt Riet in echt Rotterdams accent. Janny is 89 en komt van oorsprong uit het Rotterdamse Delfshaven waar zij op 18-jarige leeftijd haar man heeft leren kennen. Janny was 55 jaar getrouwd met haar man. Riet is 86 jaar en komt oorspronkelijk uit Helvoirt, zij was 61 jaar getrouwd voordat zij weduwe werd. ‘’Ik heb nooit kunnen bedenken hoe het is om alleen te zijn’’, zegt Janny. ‘’Ik ook niet’’ vervolgt Riet. Riet: ‘’Ik kom uit een gezin van 8 kinderen, altijd een zieke moeder gehad waardoor ik vanaf mijn 12ste niks anders heb gedaan dan gezorgd, gezorgd, gezorgd. Op mijn 21ste ging ik trouwen en een jaar later kreeg ik mijn dochter.” Janny vertelt dat ze haar ‘portie’ wel gehad heeft. Inmiddels heeft zij in vijf jaar tijd haar man en drie kinderen moeten verliezen. ‘’Dat is heel moeilijk om te verwerken. Dan denk ik: waarom nou? Ik heb altijd zo gezorgd en dan wordt je zo geplaagd dat ze er 3 uit je gezin weghalen. Nu kan ik het wel verwerken.’’

De reis naar Winterberg

Riet is een keer eerder naar Winterberg geweest, vertelt ze, alleen toen lag haar man 10 dagen lang met longontsteking op bed. Ze zag toen helaas vrij weinig van de omgeving. Het was voor Riet heel bijzonder om opnieuw naar Winterberg te gaan. Hun hoogtepunten van de reis? Sinterklaas die op bezoek kwam, de bingo en het ‘lopend ontbijt’. Volgens Janny was het voor haar echt luilekkerland. Beide dames vonden het fijn dat je tijdens de reis geen zorgen had, het eten stond altijd klaar. De terugreis duurde tamelijk lang. Riet vertelt dat haar zoon vrachtwagenchauffeur is maar zij er geen idee van had dat er zoveel vrachtwagens bestaan. ”Normaal hoor je op de radio dat ze vast staan, en nu sta je er midden in.”

Dierbare momenten

De meest dierbare momenten draaien voor zowel Janny als Riet om de kinderen. Riet heeft 7 kinderen, een van haar kinderen is doof. “Het is nooit zo geweest dat alles om haar draaide, anderen vonden dat wel, mijn man en ik niet. Uiteraard kreeg ze wel eens extra aandacht. Het gaat nu heel erg goed met haar. Hierom ben ik dankbaar.”
Janny’s overleden dochter was gek van rode klaprozen. ”Dat kind was van kinds af aan helemaal bezeten op rode klaprozen. Nu kwamen wij bij de Pipoos, en wat zag ik daar, een vaas met rode klaprozen. Die staat nu op tafel.’’

De kinderen

Wanneer ik Riet vraag naar haar kinderen zegt ze ‘ik heb goeie kinder’. Op zijn Tilburgs gezegd betekent dit dat de kinderen goed voor je zorgen. Riet: ”Mijn kinderen zorgen voor mij maar ze hebben hun eigen leven.” Over de kinderen van tegenwoordig hebben de dames een uitgesproken mening. Janny vertelt dat haar kinderen vroeger al blij waren met speelgoed van 95 cent, tegenwoordig krijgen die kinderen een eigen ‘apparaat’ van € 500. Dit vindt zij bezopen. Ook de vakanties waren heel anders. ”Wij gingen met de kinderen een week naar een huisje, dat kostte 25 gulden per week. Wij zaten bij mensen in een huis met een aanbouw hadden, daar mochten wij douchen, voor ons was dat heel normaal. Tegenwoordig gaan ze naar Spanje. Mij nemen ze niet mee, ik ga het vliegtuig niet in. Ik ben al blij met de Veluwe.” De namen van de kinderen vinden de dames ook bijzonder. Riet: ”Mijn achterkleinkinderen heten Vic en Ava, tegenwoordig heten ze gaan Klaas en Piet meer. Alleen maar moeilijke namens die oma’s niet kunnen uitspreken”, grapt ze. Riet vertelt dat in 1952 de kinderen vernoemd werden naar opa’s of oma’s, maar tegenwoordig is dat niet meer zo.

De liefde

Janny was 55 jaar getrouwd met haar man. Hierop terugblikkend vertelt ze een mooie maar soms ook moeilijke tijd gehad te hebben. ”Mijn man heeft altijd, dag en nacht gewerkt, voor zijn kinderen. Hij was chef monteur in de garage. Als hij dan ’s nachts gebeld werd omdat er een kapotte auto in de haven stond, kleedde ik me aan en ging ik met hem mee.” Wanneer ik Janny vraag wat het recept is voor een goed huwelijk zegt ze dat het draait om aanpassen en elkaar leren begrijpen, dat is de hoofdzaak. ”Ik was vroeger een echte hittepetit”, vertelt Riet. “Mijn man zei nooit iets terug, hij was een binnenvetter. Dan kwam ik thuis en zei ik mopper jij nou eens. Hij zei dan: dat heb jij al genoeg gedaan. Ik besef nu pas hoeveel mijn man van mij gehouden heeft. Samen hebben we het 61 jaar volgehouden. Als je hoort dat die gaat scheiden en dan weer die, denk ik: ze moeten een schop onder hun kont krijgen.”
Valentijnsdag is geen belangrijke dag voor Janny en Riet, het is niet uit hun tijd en erg commercieel. ”Mijn man en ik gaven elkaar wel ieder jaar verrassingen, daar hoeft het geen Valentijnsdag voor te zijn”, vertelt Janny.

Met je hart organiseert structurele ontmoetingen voor ouderen zoals Janny en Riet waar mensen uit de buurt elkaar leren kennen en vriendschappen opbouwen. Een van de oorzaken van het ontstaan van eenzaamheid bij ouderen is het verliezen van de partner. Dat geldt ook voor Janny en Riet. Inmiddels zijn beide dames erg positief en zijn zij graag aanwezig bij de Tilburgse ontmoetingen van Met je hart, met als kers op de taart de reis naar Winterberg in 2019.

📷 Foto’s zijn gemaakt door founder van Met je hart en huisfotograaf Babs van Geel.

Uitgelicht

Wil je niets missen?

Volg ons op social media of meld je aan voor de Met je hart nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en behaalde resultaten.