Menu
06 apr 2023

Vicky, Marieke, Stephanie en Karin

Vier vriendinnen besloten kortgeleden in hun gemeente Met je hart in het leven te roepen. Dit veranderde niet alleen de levens van eenzame ouderen, maar ook die van henzelf. Een gesprek over de kracht van vriendschap.

Vicky de Bree (48), Marieke van Beek (45), Stephanie Oome (47) en Karin Dubbelman (43) werken part- of fulltime en wonen met hun gezinnen in het Brabantse gemeente Geertruidenberg.

Stephanie, toen jij hoorde over de impact van Met je hart, was je vastbesloten dit goede doel lokaal op te zetten. Waarom?

“Op een feestje vertelde een vrouw tussen haar danspasjes door over dit goede doel. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk. De volgende dag bleef het idee hangen om Met je hart lokaal te starten. Twee weken later werd ik met een ruk over de streep getrokken: mijn schoonmoeder van tachtig jaar, een lieve vrouw die nooit klaagt, vertrouwde me toe dat ze vreselijk eenzaam was. Dit brak mijn hart. Ik pakte de telefoon en appte Vicky, Marieke en Karin of ze mee wilden doen.”

Waren jullie direct enthousiast?

Vicky: “Karin en Marieke wel, maar ik twijfelde. Had ik het niet te druk? Wilde ik niet liever wat voor jongeren doen? Maar na een online introductie met de landelijke stichting, was ik om. Nu, een paar maanden later, kan ik zeggen dat ik nooit had gedacht dat het me zo zou grijpen. Laatst gingen we een vrouw thuis ophalen voor een lunch. De deur werd geopend en daar stond een stralende vrouw in haar mooiste outfit, klaar om te vertrekken. Ze verklapte dat ze de hele week nog niet buiten was geweest. Dat maakte zoveel indruk. We voegen werkelijk waarde toe.”

Wat handig om als vriendinnen een team te vormen. Hoe hebben jullie de taakverdeling bepaald?

Marieke: “Dit verliep op een natuurlijke manier. We zijn alle vier zorgzaam, doorpakkers en staan positief in het leven. Dat we ook onze eigen voorkeuren hadden, bleek tijdens een gesprek aan de keukentafel. Karin en ik hebben meer contact met de ouderen, Stephanie en Vicky zetten zich voornamelijk achter de schermen in. Zo vullen we elkaar aan. Samen hebben we een enorm netwerk, iets dat van grote waarde is wanneer je dit goede doel succesvol wilt runnen. Ook onze mannen zetten zich in op dit vlak. Minstens zo belangrijk: Stichting met je hart is erg professioneel in haar hulp aan initiatiefnemers. Hun draaiboek werkt fantastisch en vragen kunnen altijd gesteld worden.”

Hebben jullie elkaar door dit vrijwilligerswerk anders leren kennen?

Karin: “Absoluut. Onverwachte kwaliteiten kwamen aan het licht. Zo bleek tijdens een diner met de burgermeester dat Marieke super goed kan speechen!” “En jij Karin, hebt alles binnen een mum van tijd geregeld,” complimenteert Marieke. “We krijgen veel energie van elkaar. Onze vriendschap is veranderd, intenser geworden. Gesprekken hebben meer diepgang. De verhalen over eenzame ouderen maken zoveel indruk. Deze delen we altijd met elkaar.”

Heb je een voorbeeld van zo’n verhaal?

Marieke: “Dit varieert van hilarische anekdotes tot hartverscheurende momenten. Laatst bijvoorbeeld, kwam ik binnen bij een oudere, toen bleek dat haar schoondochter er was. Spontaan gaf laatstgenoemde me een grote knuffel en zei: “Sinds jij in mijn schoonmoeders leven bent, heeft ze weer zin in het leven.”

Jullie zijn sinds een paar maanden actief. Met succes?

Vicky en Stephanie: “De kracht van onze vriendschap zetten we in voor anderen. En dat werkt, want intussen zijn we zelfs genomineerd voor de Nationale Vrijwilligersprijzen!  Binnen een mum van tijd bestond onze eerste stamtafel, waarna zich vele vrijwilligers meldden om meer eenzame ouderen aan tafel te verenigen. Het mooie van het Met je hart concept, is dat ouderen ook buiten deze ontmoetingen om een taartje op elkaars verjaardag komen eten. Samen eten zet iets wezenlijks in beweging.”

Wat is jullie persoonlijke tip voor potentiële initiatiefnemers?

Allemaal tegelijk: “Bel ons als je vragen hebt. Of kom langs en ga een keer mee om zelf te ervaren hoe nuttig en dankbaar werk dit is. De toekomstige vergrijzing is enorm, dus lokale initiatieven om Met je hart in jouw gemeente te starten zijn hard nodig.”

Vicky, Marieke, Stephanie en Karin zijn geïnterviewd door Lotje Deinum, vrijwilliger van Met je hart Breda.

Wil jij net als Vicky, Marieke, Stephanie en Karin impact maken op het leven van zelfstandig wonende ouderen in jouw gemeente? Neem dan contact op met Renske Mulder. Zij kan de mogelijkheden met je bespreken.

Uitgelicht

Wil je niets missen?

Volg ons op social media of meld je aan voor de Met je hart nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en behaalde resultaten.