Menu
30 jun 2023

Fontys-studenten werken samen aan verminderen eenzaamheid bij ouderen

De laatste zeven weken van het schooljaar hebben de eerstejaars studenten van de Fontys-opleiding communicatie zich verdiept in hoe je eenzaamheid bij ouderen kunt verminderen. En niet alleen dat, ook brachten zij een advies uit hoe je generaties met elkaar kunt verbinden. Jongeren kunnen niet alleen heel veel van ouderen leren, ook zij voelen zich wel eens eenzaam. Een advies over hoe je generaties met elkaar verbindt en hoe je ervoor zorgt dat zij er voor elkaar zijn. Dat was de opdracht die stichting Met je hart de studenten gaf.

Docenten begeleidden de studenten bij deze opdracht. René Westbroek en zijn collega Neeltje Loon waren de projectleiders. “Een uitdagende en complexe opdracht waar de studenten zich in konden vastbijten. Welke publieksgroepen spelen een rol in dit proces? Hoe bereik je deze groepen? Welke middelen en media zijn daarvoor het meest geschikt? Een vraagstuk dat helemaal past bij het Fontys motto ‘for Society’.” aldus René.

Pitchen voor de jury

Maar liefst vijf klassen en in totaal zo’n honderd studenten hebben in groepjes gewerkt aan een slimme communicatiestrategie en een originele en effectieve campagne. Deze werden gepresenteerd tijdens een groot eindevent, waar alle groepjes hun pronkstuk centraal stelden in een grote showroom en een jury zeven winnende projecten selecteerde die hun idee voor de hele groep mochten pitchen. Hetty Kriesels, coördinator van Met je hart in Eindhoven en Aimée Romme, directeur van Met je hart, waren hierbij aanwezig en maakten onderdeel uit van de jury. De resultaten liepen uiteen van een slimme manier om de thuiszorg te betrekken, een ‘eenzame stoel’-campagne, een Allerharten-kookboek tot een muziekquiz met oude en nieuwe muziek.

Slimme ideeën

Studenten reageerden positief: “Nooit geweten dat ouderen zich zo eenzaam kunnen voelen, waarom doen we hier eigenlijk niet meer aan”. Ook Aimée was onder de indruk van de eindresultaten: “Geweldig die creativiteit en ideeën van studenten. Zij hebben zich echt vastgebeten in het onderwerp en ons ontzettend geïnspireerd met hun enthousiasme en voorstellen. Het was een hele uitdaging om de beste adviezen te selecteren.”

Uitgelicht

Wil je niets missen?

Volg ons op social media of meld je aan voor de Met je hart nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en behaalde resultaten.