Menu
06 nov 2018

Amsterdam: In de schijnwerpers

Bron: Geke van der Voort, Yongsters

Iedere maand zet Yongsters een bijzondere, leuke, gekke of interessante vrijwilligersorganisatie in de schijnwerpers. Ben je misschien op zoek naar vrijwilligerswerk, maar weet je niet zo goed wat je wilt doen? Of ben je niet zo bekend met de vrijwilligersorganisaties die er zijn? Wij geven je graag een kijkje in deze wereld. En wie weet is deze organisatie wel wat voor jou!

Hoe het ooit begon…

In 2012 besloot Babs van Geel dat er iets gedaan moest worden aan de eenzaamheid waar veel ouderen mee kampen. Ze richtte stichting Met je hart op: een maatschappelijk initiatief voor eenzame ouderen. Het doel van dit initiatief is om verbinding op buurtniveau te realiseren door mensen met elkaar in contact te brengen. De stichting werd een groot succes, en is inmiddels actief in meer dan 20 gemeenten in Nederland.

Stichting Met je Hart was tot voor kort echter nog niet actief in onze Amsterdam, terwijl onze hoofdstad helaas ook veel eenzaamheid kent. Om hier verandering in te brengen is een team van zeven enthousiaste vrouwen afgelopen jaar aan de slag gegaan om het project ook hier op te zetten. Zo kunnen er ook in Amsterdam ontmoetingen worden gerealiseerd waarbij jong en oud met elkaar in verbinding worden gebracht.

Wat doet Stichting Met je hart?

Stichting met je hart werkt in Amsterdam samen met restaurants & cafés waar ze regelmatig koffie-ontmoetingen willen organiseren. Daarnaast is het doel om ook extra uitjes te gaan organiseren. Denk hierbij aan een gezellig diner, een kookcursus of een boottocht over de Amsterdamse grachten. De ouderen worden hierbij opgehaald en thuisgebracht en de kosten worden gedekt door de stichting. Het enige wat de ouderen dus hoeven te doen is genieten en nieuwe mensen ontmoeten. Door regelmatig ontmoetingen te organiseren in dezelfde buurt met een terugkerende groep ouderen, wil stichting Met je hart duurzame contacten en vriendschappen opbouwen tussen buurtgenoten.

Om dit straks allemaal te kunnen financieren is het team druk bezig (geweest) met geld ophalen. Zo hebben ze gecollecteerd via het Oranje Fonds en met 20 man de Dam tot Damloop gelopen om geld in te zamelen. Op donderdag 1 november 2018 is bij zo’n 500 restaurants in 24 gemeenten de restaurantcampagne EET met je hart gestart. Het doel van deze campagne is om aandacht te vragen voor het groeiende probleem van eenzaamheid onder kwetsbare ouderen. De EET met je hart campagne duurt 6 weken, waarin de deelnemende restaurants aan bezoekers vragen of zij €1 bovenop de rekening willen doneren voor stichting Met je hart. Met deze vrijwillige bijdrage kan stichting Met je hart het hele jaar weer waardevolle ontmoetingen voor eenzame ouderen organiseren. Ook in Amsterdam zijn er een aantal restaurants die hun steentje bij willen dragen aan dit mooie initiatief. De deelnemende restaurants zijn: House of Watt, Pastis, La Fucina, Deli-caat, Cafe Thuys en Salad & The city. Hier kun je dus vanaf 1 november genieten van een heerlijk diner en tegelijk je steentje bijdragen, wie wil dat nu niet?

Wil jij zelf in actie komen?

Naar verwachting worden de eerste ontmoetingen met de ouderen al heel snel gerealiseerd. Wil jij hieraan bijdragen? Kijk dan eens op de website van Stichting Met je hart. Er is namelijk van alles wat je kunt doen! Zo kun je bijvoorbeeld helpen als vrijwilliger, geld doneren of zelf een idee voor een actie of activiteit aandragen.

Uitgelicht

Wil je niets missen?

Volg ons op social media of meld je aan voor de Met je hart nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en behaalde resultaten.