Menu
04 apr 2021

Amersfoorters in de bres voor ouderen

Bron: De Stad Amersfoort.nl

Amersfoorters in de bres voor ouderen: ‘Van dichtbij gezien wat eenzaamheid kan doen’

Stichting Met je hart is al actief in meer dan dertig gemeenten en sinds januari ook in Amersfoort. Het begint allemaal als twee Amersfoorters afzonderlijk van elkaar de stichting bellen met de vraag of ze het initiatief mogen opstarten in hun stad.
Xenia Hageman en Mary Claassen staan samen aan het roer van de Amersfoortse tak van de stichting Met je hart. Het doel? Kwetsbare ouderen verbinden. ,,Ik heb hiervoor in Den Bosch gewoond, in Brabant is Met je hart zes jaar geleden ontstaan dus ik kende het al wel. Ik liep lang met het idee rond om iets voor de ouderen in Amersfoort te doen, eind vorig jaar heb ik er werk van gemaakt,” begint Hageman haar verhaal, ,,Ik heb de stichting gebeld en gezegd dat hier nog niemand hier actief was. Op de vraag of het een idee was om ook hier iets te starten, reageerden ze enthousiast. Het grappige is dat Mary rond dezelfde tijd contact heeft gezocht met de stichting en we wonen ook nog toevallig in dezelfde buurt. We zijn dit samen begonnen.”

EENZAAMHEID Voor Hageman zit er ook een persoonlijke drijfveer achter de wens om de stichting te starten. ,,Ik heb van dichtbij gezien wat eenzaamheid met een mens kan doen. Dan zie je dat kleine dingen een groot verschil kunnen maken. Het gaat vooral om aandacht hebben voor elkaar”, aldus Hageman.

Aan de stamtafels vinden de ontmoetingen plaats

Ouderen lopen volgens de initiatiefneemster regelmatig tegen een drempel als het gaat om sociale contacten. De kinderen wonen ver weg en ze weten niet goed hoe ze in het sociale leven kunnen stappen. ,,Er zijn allerlei redenen waarom ouderen dat moeilijk vinden. Wij focussen op kleine dingen die we kunnen doen. In coronatijd houdt dat in: we gaan op afstand langs met een bloemetje en maken een praatje. In andere gemeenten zijn er nog andere voorbeelden, daar zijn samenwerkingen met bakkers, bloemisten of supermarkten. Maar het concept van de stichting en het succes ervan wordt vooral bepaald door de stamtafels. Dáár vinden de ontmoetingen plaats.”

ZIEN EN GEZIEN WORDEN Het liefst zou de stichting dus weer met enige regelmaat stamtafels organiseren, een diner met een vaste groep ouderen die om de zoveel weken bij elkaar komt. Hageman hoopt dan ook dat dat binnenkort weer kan: ,,Wíj´ trekken er misschien makkelijk op uit, maar voor ouderen die haast niet buiten komen is zo’n stamtafel een manier om deel te nemen aan het normale leven. Het gaat om zien en gezien worden, dat je het gevoel hebt dat je weer ergens aan meedoet.”

De nood is er ontzettend

Juist in coronatijd is dat gevoel belangrijk voor ouderen. ,,De nood is er ontzettend, dat merken we met de stichting ook, want steeds meer gemeenten sluiten aan. Mensen voelen zich minder aangehaakt bij de samenleving, dat gevoel is door corona versterkt.”

KOPPELEN Het doel is ouderen zoveel mogelijk binnen hun eigen wijk aan elkaar te koppelen. ,,De stichting heeft gezien dat als mensen vaker aan één tafel hebben gegeten, er telefoonnummers uitgewisseld worden. Of ze komen er ineens achter dat ze dicht bij elkaar wonen en dus makkelijk bij elkaar op de koffie komen. Ze worden dan niet alleen even uit de dagelijkse sleur getrokken, maar uiteindelijk ook weer gezien in hun eigen buurt.”

Met Pasen gaan we ouderen een leuke attentie brengen

Iedereen bij de stichting Met je hart is vrijwilliger. De Amersfoortse tak zit nog in de opstartfase, wat betekent dat ouderen ook nog aangemeld kunnen worden. ,,We willen iedereen laten weten dat we er zijn. Het bereiken van ouderen is op dit moment lastig; we proberen deze mensen onder meer via de zorg en het buurtnetwerk, dus via een betrouwbaar contactpersoon, te bereiken. Met Pasen gaan we ouderen een leuke attentie brengen, maar mensen kunnen ook zeker nog ouderen aanmelden.”

Door Charella Hulsbosch

Uitgelicht

Wil je niets missen?

Volg ons op social media of meld je aan voor de Met je hart nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en behaalde resultaten.