Menu
19 sep 2023

28 september: Verwenmiddag voor 60 ouderen bij Mediq in Utrecht

Foto: © Babs van Geel

Samen met stichting Met je hart organiseert Mediq op donderdag 28 september een middag die in het teken staat van oprechte aandacht voor ouderen uit de gemeente Utrecht/De Meern, Zeist, De Bilt, IJsselstein, Woerden en Linschoten/Montfoort. Deze middag heeft als doel om ouderen uit hun thuissituatie te halen en om ze nieuwe mensen te laten leren kennen. Deze middag valt in de Week tegen Eenzaamheid, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam: “We weten dat eenzaamheid veel nadelige gezondheidseffecten heeft. Eenzaamheid werkt stress verhogend, kan leiden tot chronische stress en tot ontstekingsreacties. Zo kunnen bijvoorbeeld de pijnbanen sensitiever worden voor normale prikkels en dat betekent dus dat eenzame mensen letterlijk meer pijn kunnen ervaren. Door ouderen samen te brengen en ze oprechte aandacht te geven, doorbreken we de eenzaamheid en kunnen we de gezondheidseffecten verbeteren.”

Eenzaamheid

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen ouder dan 75 jaar. Met de meesten van hen gaat het fysiek gelukkig goed. Maar gezond zijn betekent niet altijd dat je je ook goed voelt. Want meer dan de helft van deze ouderen voelt zich eenzaam. De eenzaamheid wordt versterkt door bijvoorbeeld een fysieke beperking, een klein sociaal netwerk, de financiële situatie of verlegenheid en angst. Met zijn allen kunnen we hier gelukkig iets aan doen. Mediq doet dit in samenwerking met stichting Met je hart.

Wat staat er op het programma?

 • Ouderen uit de gemeentes Utrecht/De Meern, Zeist, De Bilt, IJsselstein, Woerden en Linschoten/Montfoort die aangesloten zijn bij stichting Met je hart worden opgehaald en thuisgebracht door vrijwilligers en medewerkers van Mediq.
 • De medewerkers van Mediq heten de ouderen van harte welkom met een hapje en een drankje. Via een rode loper worden ze begeleid naar het restaurant.
 • Ouderen kunnen met elkaar genieten van:
  • Een manicure
  • Even ‘blijtanken’ met positieve woorden
  • Gouden oude platen, gedraaid door DJ Kuifje
  • Leuke foto’s in de fotobooth die zij als aandenken mee naar huis nemen.
  • En uiteraard is er voldoende tijd om elkaar te leren kennen.

Een verslag en indrukken van deze dag worden op de website van Mediq gedeeld en via de social media kanalen.

Uitgelicht

Wil je niets missen?

Volg ons op social media of meld je aan voor de Met je hart nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en behaalde resultaten.