Menu
16 dec 2022

Pabo studenten zoeken de verbinding met ouderen tijdens kerstviering

Bron: Fontys auteur: Karlijn Agten

De laatste weken van het jaar zijn aangebroken en dat betekent dat er weer op veel plekken binnen Fontys kerstvieringen worden georganiseerd. Bij Fontys Hogeschool Kind en Educatie in Den Bosch kreeg de kerstviering dit jaar wel een heel mooi maatschappelijk tintje. Pabo studenten genoten van een kerstviering met ouderen. Een initiatief van Fontys docent Wendy Wiegers en stichting Met je hart.

Stichting Met je hart nodigt eenzame ouderen uit voor verschillende activiteiten, zodat ze mét elkaar kunnen genieten van mooie momenten en er nieuwe vriendschappen ontstaan. Zo rekenen ze af met eenzaamheid. Eén van die activiteiten was dit jaar de ontmoeting bij de kerstviering van de pabo bij Hogeschool Kind en Educatie in Den Bosch.

Donderdag 15 december was het zover. Zo’n 200 studenten staan te wachten op de begane grond van het Fontys gebouw aan de Frans Fransenstraat in Den Bosch. Een kerstkoor zingt kerstliederen en de eerste ouderen komen binnen druppelen. Ze worden gebracht en opgehaald door vrijwilligers van Met je hart. Eén van de vrijwilligers schiet meteen vol als ze binnenkomt: ‘Wat is dit prachtig’. Nadat er kennisgemaakt is met elkaar gaan studenten en ouderen onder andere aan de slag om een kerststukje te maken. En ondertussen ontstonden er gesprekken, goede gesprekken. Veel mensen vonden het fijn om hun verhaal even kwijt te kunnen. Verhalen met een lach en een traan. En de kerststukjes? Die mochten mee naar huis. Een tastbare herinnering aan dit mooie moment.

Ook de pabo studenten waren ontzettend enthousiast. ‘Het was erg gezellig en studenten vinden het fijn om iets te kunnen betekenen voor deze mensen. Pabo studenten zijn van nature sociaal aangelegd en hebben hier dus wel gevoel voor. Daarom waren we er eigenlijk ook van overtuigd dat het een mooie middag zou worden. Volgend jaar willen we dit zeker een vervolg geven en gaan we studenten ook betrekken in de organisatie hiervan’, aldus Wendy Wiegers.

Ook in Veghel een mooie samenwerking

Bij Fontys Hogeschool Kind en Educatie in Veghel werd een soortgelijke activiteit georganiseerd. Alle pabo studenten van de locatie in Veghel bezochten het Pieter Brueghelhuis, een ontmoetingsplek voor eenzame ouderen. Studenten organiseerden diverse activiteiten, zoals koken, kerstversieringen maken en met als kers op de taart: een bingo. Een groot succes. Daarom is er afgesproken dat de studenten een bingospel aan het Pieter Brueghelhuis schenken, zodat de bezoekers in de toekomst het spel kunnen blijven spelen.

Uitgelicht

Wil je niets missen?

Volg ons op social media of meld je aan voor de Met je hart nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en behaalde resultaten.