Menu
31 okt 2017

Samen eten tegen eenzaamheid: lustrum EET met je hart

EET met je hart campagne viert lustrum: samen eten tegen eenzaamheid. Stichting Met je hart heeft als missie om kwetsbare ouderen te verbinden. Omdat samen zijn en samen eten, het leven fijner en rijker maakt. Tijdens de EET met je hart campagne wordt vanaf 1 november weer een vrijwillige bijdrage van 1 euro per tafelrekening gevraagd. Gestart met 7 deelnemende restaurants in 2013, zijn er nu ruim 400 restaurants die zich verbinden aan het verzachten van eenzaamheid onder ouderen.

Initiator van de stichting, Babs van Geel, startte vijf jaar geleden in Utrecht met een pilot met 7 restaurants en al snel volgden ’s-Hertogenbosch, Vught en Boxtel met een eerste editie van de EET met je hart campagne. Wie had toen kunnen vermoeden dat vijf jaar later ruim 400 restaurants zich verbinden aan het verzachten van eenzaamheid onder ouderen? Op 1 november wordt het eerste lustrum in deze gemeenten feestelijk afgetrapt in één van de deelnemende restaurants, in aanwezigheid van ouderen en vrijwilligers van het eerste uur. “Door stichting Met je hart is mijn leven mooier geworden” en “Het heeft mijn leven zoveel leuker gemaakt” is wat deze ouderen zeggen over hun ontmoetingen en nieuwe contacten via stichting Met je hart.

Inmiddels is de opmars van deze beweging niet meer te stuiten; stichting Met je hart is nu actief in 19 gemeenten. De opbrengst van de succesvolle campagne, waarbij gedurende 6 weken een vrijwillige bijdrage van 1 euro per tafel wordt gevraagd, komt volledig ten goede aan wijkgerichte ontmoetingen, waarbij kwetsbare ouderen nieuwe vriendschappen sluiten en weer bij de maatschappij betrokken raken. Een simpel concept met een groot effect. Inmiddels ontmoeten meer dan 1.500 kwetsbare ouderen elkaar structureel en ontstaan nieuwe contacten en vriendschappen.

Viering lustrum:
In de lustrum gemeenten wordt in een restaurant van het eerste uur met ouderen van het eerste uur, een feestelijk aftrap georganiseerd op 1 november. De ouderen van het eerste uur laten hier symbolisch hun eenzaamheid in de lucht opgaan door het oplaten van een hartjes ballon.

– Utrecht, restaurant Wilhelminapark, 15:00 uur

– ’s-Hertogenbosch en Vught, restaurant Allerlei, 12:00 uur

– Boxtel, eetcafé De Deugniet, 11:00 uur

Over stichting Met je hart
Met je hart zet zich in voor kwetsbare ouderen die zelfstandig wonen, moeilijk de deur uitgaan en weinig mensen ontmoeten. Samen met restaurants, bedrijven en zorgpartners, organiseert Met je hart waardevolle, terugkerende ontmoetingen voor deze ouderen. Niet eenmalig, maar structureel. Dankzij de samenwerking met zorgpartners bereikt stichting Met je hart een vergeten, kwetsbare doelgroep. Daarnaast inspireert en verbindt Met je hart inwoners om zelf in actie te komen tegen eenzaamheid.

De burgemeesters in deze 19 gemeenten zetten zich in als ambassadeurs voor Met je hart in hun eigen gemeente, evenals bekende Nederlands voor hun eigen gemeente, zoals Barry Atsma, Fons de Poel, Hella van der Wijst en Robèrt van Beckhoven. Omdat ook zij zien dat de aanpak van Met je hart werkt en echt een verschil maakt in het leven van deze ouderen.

Lees het hele bericht op de website van het ANP.

Wil je niets missen?

Volg ons op social media of meld je aan voor de Met je hart nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en behaalde resultaten.