Menu
18 mrt 2024

’Een glimlach, daar doe je het voor’

Stichting Met je Hart is sinds 2016 actief in Eindhoven, en kent inmiddels 14 zogeheten Stamtafels. Daar komen deelnemers in een Eindhovense horecagelegenheid eens per maand bij elkaar om samen een hapje te eten en te kletsen. Voor veel kwetsbare ouderen een mooie gelegenheid om het leven meer kleur te geven en zich te wapenen tegen eenzaamheid. Tijd om eens aan te schuiven bij de Stamtafel Schutterbosch, waar de deelnemers bij elkaar komen in het Stadspaviljoen.

Door Rob Weekers

“We zitten hier eigenlijk best wel luxe”, zegt coördinator en vrijwilliger Jolanda Duijvestijn. “Heel fijn dat we hier terecht kunnen!” Ze is deze dag samen met collega-vrijwilliger Florine van de Mast druk in de weer om de twaalf ouderen te begeleiden die zich voor de lunch hebben gemeld. Wie niet goed ter been is, of moeite heeft met fietsen, wordt gehaald en gebracht. Jolanda: “Hier in Schuttersbosch hebben we te maken met een redelijk fysiek gezond clubje.” In de praktijk betekent dit dat er bijvoorbeeld geen rolstoel in het zicht is. “Dat is overigens geen bezwaar, hoor.”

De (landelijke) stichting is afhankelijk van sponsors die onder meer de Stamtafelontmoetingen mogelijk maken; de deelnemende horecagelegenheden rekenen schappelijke prijzen. In Eindhoven maakt de stichting een gestage groei door. Jolanda: “We zijn natuurlijk blij dat steeds meer mensen ons weten te vinden, een teken dat we voorzien in een behoefte. Het maakt ook dat we meer vrijwilligers nodig hebben.”

Waarom iemand vrijwilliger zou moeten worden? Jolanda Duijvestijn hoeft er niet lang over na te denken. “Het geeft zóveel voldoening. De deelnemers aan onze stamtafel staan positief in het leven, dit ondanks alle gebreken die een hoge leeftijd met zich meebrengt. Dat alleen al geeft veel inspiratie. En ja, een glimlach op het gezicht, daar doe je het natuurlijk voor.”

Gezellig clubje
Deelnemer Joop van Donkelaar (84) heeft net een lekker bordje tomatensoep achter de kiezen. “We hebben hier een gezellig clubje”, zegt hij. “Hier voel ik me lekker op mijn gemak, ik moet er niet aan denken als dit er niet meer zou zijn.” Zeven jaar geleden overleed zijn vrouw, en dat is Joop niet in de kouwe kleren gaan zitten. “Uiteindelijk moet je toch verder”, zegt hij nuchter. Drie jaar geleden schoof Joop voor de eerste keer aan bij de Stamtafel, en is sindsdien steevast van de partij. “In het begin moest ik wel een beetje wennen, maar dat was snel voorbij. Hier heb ik fijne gesprekken met de anderen, en kan ik lekker mezelf zijn.”

Florine van de Mast is nu vijf jaar actief als vrijwilliger. “Voor mij een mooie manier om midden in de gemeenschap te staan”, zegt Florine, die zelf ook in Schuttersbosch woont. “Het is fijn om te weten dat je voor mensen echt iets kan betekenen. Aan de Stamtafel ontstaan soms echte vriendschappen, mensen leren er elkaar kennen, kunnen er praten over van alles. Het eten is eigenlijk bijzaak. De maandelijkse ontmoetingen maken het verschil tussen vergeten worden en aandacht krijgen.”

Een beetje fijner
Jolanda: “We spreken hier liever niet over eenzaamheid, dat heeft zo’n negatieve lading. Het kan ook zijn dat mensen het moeilijk vinden om nieuwe contacten te maken, verlegen zijn. Wij maken ontmoetingen mogelijk, zo zie ik het. Het leven een beetje fijner maken, daar gaat het om.”

De stamtafels zijn bedoeld voor ouderen die nog zelfstandig wonen en beschikken over een klein sociaal netwerk, er lekker even uit willen. Daar horen ook uitstapjes bij. Jolanda: “Zo zijn we een keer met z’n allen naar de dierentuin geweest, en laatst nog hebben we een bezoekje aan het DAF Museum gebracht. Het is een relatief kleine moeite om deze mensen een leuke dag te bieden.”

Heerlijk uitje
Riet van Amelsvoort (87) en Louise Koopman-Boelens (96) zitten lekker te smikkelen van een broodje kroket. Riet rijdt nog auto, en dat is voor Louise niet meer weggelegd. “Zo zijn er nog wel meer beperkingen op mijn leeftijd”, zegt Louise. “En in mijn kennissenkring wordt de spoeling steeds dunner. Niet dat ik klaag, hoor. Ik probeer er het beste van te maken. De Stamtafel is voor mij een heerlijk uitje.”

Riet vindt het leuk om de verschillende deelnemers beter te leren kennen. Thuis bij elkaar over de vloer komen, dat hoeft van haar niet. “Al moet iedereen die afweging zelf maken, uiteraard.”

De Stamtafel is er om elkaar te ontmoeten, zoveel is duidelijk. “Het biedt daarnaast ook een prima gelegenheid om bij deelnemers de vinger aan de pols te houden. Hoe gaat het ermee? Speelt er een probleem?”, legt Jolanda Duijvestijn uit. Deze signaleringsfunctie is weliswaar niet de hoofdzaak van de Stamtafel, maar is daarom niet minder belangrijk. Stichting met je Hart onderhoudt korte lijntjes met bijvoorbeeld GGD, huisartsen en ouderenzorg. Jolanda: ”Soms worden mensen naar ons doorverwezen, soms melden ouderen zichzelf bij ons. Allemaal prima, we willen de drempel zo laag mogelijk houden. Iedereen die mee wil doen, is welkom!”

 

Vrijwilliger worden? Stuur dan een bericht naar: eindhoven@metjehart.nl

Het leven een beetje fijner maken, daar gaat het om

Artikel afkomstig van:

https://www.grooteindhoven.nl/neodirect/static/3/Groot-Eindhoven?date=20240210&page=2

Wil je niets missen?

Volg ons op social media of meld je aan voor de Met je hart nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en behaalde resultaten.