Met je hart matinee – recepten

Sandra Ysbrandy is een Nederlands televisiekok en thuiskok van de SPAR. Nadat ze geschiedenis en antropologie studeerde begon Sandra in 2009 als televisiekok in Het familiediner. Sindsdien kookt ze in allerlei tv-programma’s en vanaf nu dus ook bij ONS in het Met je hart matinee!

Recept uitzending 28 juni: Linzensalade met gerookte makreel (2 personen)

Vrijheid betekende niet direct dat er veel voedsel voor iedereen was. Tot 1947 bleven veel voedingsmiddelen op de bon. Verse groenten en fruit waren schaars, net als vlees.
In de voedselpakketten die gedropt werden zaten producten als kaas, margarine, ei in poedervorm, melk en makreel in blik.  Met makreel maak ik een salade voor een zomerse lunch. Omdat vlees duur en schaars was, werd mensen geadviseerd om peulvruchten te eten om toch eiwitten binnen te krijgen. De makreel combineer ik met linzen. Een eenvoudige voedzame salade vol eiwitten en gezonde vetten.

Ingrediënten:

  • 1 kleine stevige (biologische) bloemkool
  • 1 klein blikje linzen
  • 2 gerookte of gestoomde makreelfilets
  • 2 eieren
  • 2 tomaten
  • Olijfolie
  • Klontje roomboter

Kruidenyoghurt:

  • 1 eetl. platte peterselie
  • 2 theel. grove mosterd
  • 3 eetl. Griekse yoghurt
  • Zout en peper

Bereiding:

  • Snijd uit het midden van de bloemkool twee dikke plakken van ongeveer 1 cm. Verwarm olijfolie in een koekenpan en bak de bloemkool aan beide kanten. Als je de bloemkool keert, voeg je nog een klontje roomboter toe. Na 3-4 minuten zijn de bloemkoolsteaks beetgaar en goudbruin gebakken. Breng op smaak met peper en zout.
  • Kook de eieren in 6 minuten halfzacht. Snijd doormidden.
  • Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd vervolgens in kleine blokjes. Spoel de linzen af onder koud stromend water.
  • Maak de kruidenyoghurt door de peterselie fijn te snijden en samen met de mosterd door de yoghurt te roeren. Breng op smaak met peper en zout. Houd een paar takjes peterselie apart om te garneren. Doe de kruidenyoghurt in een klein kommetje.
  • Leg op elke bord een bloemkoolsteak. Schep er wat linzen over, de tomatenblokjes en het ei. Dresseer alvast wat kruidenyoghurt over de salade en hierop de makreelfilet. Garneer met een takje peterselie. Serveer de rest van de kruidenyoghurt er apart bij.

Tip: het restant bloemkool is heerlijk als rauwkost of als soep. Voor bloemkoolsoep bak je eerst een gesnipperd uitje. Daarna voeg je de bloemkoolrestjes toe. Een eetlepel ras el hanout of kerriepoeder is hier heerlijk bij. Groentenbouillon toevoegen en eventueel een scheut kokosmelk. Als de bloemkool gaar is, pureren en genieten!

Recept uitzending 31 mei – Aardbei-kokos minitaartjes (6 stuks)

Voor 1e Pinksterdag maakte Sandra een verrassend recept uit het kookboek van haar schoonmoeder: De volmaakte Hollandsche keukenmeid uit 1931. Wie kent dat boek nog? Het kookboek valt bijna uit elkaar en is gevuld met allerlei handgeschreven briefjes van haar schoonmoeder! “Omdat ik zo van koken houd, heb ik het van haar gekregen. Het is mij heel dierbaar.” In het kookboek uit 1931 staan een paar zoetigheden. Zoals deze kokoskoekjes.

Ingrediënten:

  • 2 eiwitten
  • 75 gr kokosrasp
  • 25 gr amandelmeel
  • 1 eetl. honing
  • Snuf zout
  • 10 verse aardbeien
  • 250 ml opgeklopte zoete slagroom

Benodigdheden:

  • Muffinvorm

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een muffinvorm goed in met boter.
  • Klop de eiwitten stijf met een snuf zout. Meng (met je handen) kokosrasp, amandelmeel en honing. Spatel voorzichtig door de eiwitten.
  • Giet het beslag in de vormpjes. Maak met een natte lepel een kuiltje in het beslag. Zet de muffinvorm 20 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen. Vul met opgeklopte slagroom. Snijd de aardbeien in vieren en verdeel over de bakjes. Wat verse munt staat prachtig!

Tip: je kunt ook kiezen voor kokosyoghurt in plats van slagroom, dan heb je een gezond alternatief.

(foto: Janita Sassen)